Följ mig på Instagram: @helenwil

onsdag, juli 21, 2010

Bröllopsresan fortsätter

Fredag 16 juli
På morgonen var det dags för en tur till Soweto. 8.30 var vi redo att lämna hotellet. Efter lite letande efter andra gäster på vårat och ett närliggande hotell stod det klart att vi var de enda vakna. Det blev alltså en privat guidad tur. Vi startade i Sandton där vi bodde. En av Joburgs rikare förorter dit kotor och affärskvarter flyttat. Vi åkte förbi Nelson Mandelas nuvarande hem. Vår guide berättade att ca 25% av Joburgs invånarebefolkning är arbetslösa, så folk tar de chanser som finns för att tjäna pengar. En arbetare som får sitt första jobb tjänar i snitt 3000-5000 kr. Utgifter för hyra, försäkring och mat ligger runt 15000 kr… Det går inte ihop. Därför bor många utanför stan och jobbar inne i de fina kvarteren. Soweto byggdes när de svarta var deporterade från city. De fick inte elektricitet förrän 1985!! Vi startade i de finare delarna av Soweto. Där ligger ett hus mellan ca 700 000 och 3 miljoner! Soweto är till ytan ca 16 kvadratkilometer! Husen ligger blandade med finare större hus och mindre fina små hus. De är väldigt måna om sina grannar och bekanta och bygger hellre ut eller förfinar fasaden än att flytta. Många bor i så kallade matchboxhouses. Små hus som regeringen byggde för att de svarta skulle ha någonstans att bo.
Vi åkte även förbi ……. Museum. Han är blev dödad av poliserna under en fredlig demonstration från Sowetos studenter 1976. De demonstrerade mot att de var tvungna att ha undervisningen på Engelska och Afrikaans när de inte ens kunde språken. Demonstrationerna urartade och ca 600 studenter blev skjutna.
Efter det fortsatte vi till Mandelas första hus, Desmond Tutus nuvarande hus och Winnie Mandelas hus. Två nobelpristagare på samma gata. Det är inte illa!
Vi åkte även förbi ett område där folk bodde i plåtskjul. Man får sig en tankeställare då. Där är folk glada om de ha tak över huvudet och jag går hemma och funderar på om jag ska köpa nya skidor för att mina är några år gamla!
Det åkte även runt en hel del ”taxis”. Minibussar som kör sina rutter, men utan hållplatser. De plockar upp folk som gör rätt tecken efter vägen. De kör som dårar och tutar var de än är. Vår guide berättade att det skaffar sig en taxi och ett körkort, sedan lär dig sig att köra…
Lördag 17 juli 2010
Idag har vi åkt ifrån Joburg mot Kruger Park. Kändes lite vemodigt att lämna Joburg igen. Hade gärna haft några dagar till och bara gått rund i mina gamla kvarter. Jag får hålla tummarna för att jag kommer tillbaka igen!
Vi åkte till Hazyview. En lite by i närheten av Kruger Park. På vägen såg vi vidsträckta landskap och annorlunda natur! Och här och var stod det ett skjul eller fallfärdigt hus där det bodde någon. Helt ofattbart vilka klasskillnader det är! De bränner även gräs överallt och lanskapet är helt svart. Vi har dock inte hittat nån som vet varför de gör så!
Framme vid hotellet vart vi glatt överraskade, när vi parkerade stod det en stuts på ängen utanför! Vi fick en liten bungalow med utomhusdusch! Vi promenerade iväg och år lunch och träffade ett par från Benoni! De tipsade lite om resmål och sa att vi skulle tala om att vi var på bröllopsresa när vi checkade in på hotellen för att få presenter och ev uppgradring av rummet.
När vi kom tillbaka till rummet efter att vi ätit lunch stod de det antiloper och zebror utanför dörren! Häftigt! (med ett stängsel emellan dock).
Nu på kvällen satt vi i rummet och spelade kort knackade det på dörren. Roomservice sa de och kom med champagne och kakor! Mums! Varken jag eller Tobias har sagt något om bröllopsresa så vi misstänker att det är paret som vi träffade på lunchen som skvallrat!
Imorgon väntar en tur till Blyde River Canyon för ”hisnande utsikt” och på eftermiddagen är det dags att åka in i Kruger Park. Spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar